Hvad er stress og hvad gør det ved os?

Hvad er stress og hvad gør det ved os?

Mindfulness - stress - AarhusJeg har inviteret den super dygtige stress- & Mastercoach samt Mindfulness instruktør Birthe Buhl ind på bloggen. Her vil komme fantastisk læsning de kommende uger om stress og hvad det egentlig er og hvad vi kan gøre ved det. Kærligst Tina

De fleste kender til stress og alle har med garanti oplevet det på egen krop. Faktisk har 430.000 dagligt symptomer på stress, men hvad er stress, hvad skyldes det og hvad gør det ved os? Er du i tvivl, om du har stress? Tag testen lige HER. Stress er en hormonel tilstand, hvor hjernen frigiver stresshormonerne adrenalin og kortison. Når stresshormonerne stiger i kroppen, falder lykkehormonet serotonin. Når vi taler om stress, tror vi ofte, at det er arbejdsrelateret, men stress kan også komme fra privatlivet. Faktisk er det sådan, at ca. 50% af vores stress kommer fra vores tanker og fra den værdi, vi tillægger en given situation.
Stress rammer individuelt. Det, der stresser den ene, stresser ikke nødvendigvis den anden. Det at komme for sent til et møde kan for nogle være helt okay, mens det for andre kan opleves som flovt eller pinligt. Så nogle blive mere stresset i den situation end andre, fordi man tillægger det forskellig værdi.Stress opstår, når der er ubalance mellem de krav eller forventninger, som du eller andre har til dig og de ressourcer du har til rådighed. Har du de kompetencer, der skal til for at klare opgaven? Har du den tid, det overskud eller den energi, der er nødvendig for at løse opgaven? Har du den opbakning, der skal til fra folk omkring dig? Som stressramt har man en tendens til at presse sig selv i en sådan grad, at det ikke er hensigtsmæssigt. Det gælder både i privatlivet og på jobbet. Mange har vel oplevet, at de i en presset periode har set frem til den kommende weekend eller ferie. Her har man måske planlagt, at tingene skulle foregå i et lavere gear, men stressramte får sjældent taget ordentlig hånd om deres stresssignaler.
Selv om stress ikke er en sygdom, kan du blive alvorlig syg, hvis du oplever stress over en længere periode, da stresshormonerne påvirker vores immunsystem. Stress er bl.a. mistænkt for at være med til at fremkalde diabetes. Stress påvirker også huden, da blodtilførslen mindskes og nogle oplever at få mere uren hud eller eksem.
Længevarende stress påvirker også vores hjertekar-system og kan give konstant forhøjet puls og blodtryk, og endelig har stress indflydelse på vores hjerne. Vi husker dårligere, vi har svært ved at planlægge og strukturer dagen. Vi tænker mere sort hvidt. Endvidere kan stress udløse angst eller depression.
Manglende eller nedsat sexlyst, dårlig søvn, tankemylder eller hjertebanken kan alt sammen være symptomer på stress. Tag stress testen og se om du har symptomer på stress.
Stress- & Mastercoach samt Mindfulness instruktør
Tilbage til bloggen