Jeg elsker disse boller som et rigtig fint alternativ til traditionelle hvide boller, fx. til fødselsdage 🙂 De er dog grovere og er bedst nybagte. De kan sagtens ristet på risteren de efterfølgende dage.  Der bliver ca. 10 stk. af denne opskrift.

Du skal bruge:

4 dl. vand
70 gram havremel (blendet havregryn)
2 spsk. HUSK/loppefrøskaller 
180 gram sorghummel
1/2 tsk. kardemomme
2 spsk. kokossukker (eller honning) 
1 lille tsk. salt 
saft fra en lille 1/2 citron
1/2 dl. olie
1 tsk. tørgær (Jeg bruger en der hedder Quick Yeast)

Du kan også bruge almindeligt 10 gr. gær i stedet. Jeg oplever dog at gær hæver forskelligt også grundet varme mm. 

Pisk let HUSK og vand sammen, så det bliver en let gelé. Det tager ca. 5 min. Derefter kommer du alle andre ingredienser i og rører det godt sammen. Stil dejen et lunt sted mindst en time, men de bliver allerbedst, hvis de hæver 5-6 timer. De kan også hæve natten over på køkkenbordet. Dejen er ret klistret, så form bollerne så godt du kan med en våd ske. Jo mindre du presser bollerne sammen, jo luftigere bliver de. 

Bages i 10 min. på 210 grader varmluft og derefter skrues ned på 185 grader varmluft i 20 min. Lad dem køle af og nyd dem lune 🙂 De virker ubagte når de er varme, så de skal ha’ lov til at køle af. 

Tip: Jeg bruger som udgangspunkt 250 gr. mel til 4 del. vand. Jeg er glad for havremel, men også fuldkornsrismel. De er ret gode sammen, hvis du ikke kan finde sorghummel (den smager lækkert nøddeagtigt!) Jeg kommer også ofte 1/2 dl. kerner i og undlader kardemomme, hvis de ikke skal være specielt søde. 

Bon appetit!

Del på facebook
Del på linkedin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *