Har du styr på fedtstofferne? Det er der i hvert fald god grund til…

Der er en viden jeg gerne vil dele med jer, for det er utrolig vigtig for hele kroppens sundhed og derfor også hudens udseende. Fedtstoffer er enormt sensitive – i hvert fald mange af dem. Hvis de får for høj varme vil de blive ødelagte, strukturen ændres og de vil harske. Det vil altså sige, at når vi steger i en olie der ikke kan holde til det, vil den blive ødelagt og vi vil spise harsk olie. Det vil lave stor ravage i vores krop og det ville kunne ses på hudens tilstand. Eksempelvis tåler olivenolie let stegning, men slet ikke så høj varme, som når man steger kød. Olivenolie er bedst i dressinger, kolde retter eller over maden når den er tilberedt.

Køber du smørbaren, så er der et bedre valg

Smørbaren som mange bruger til brød er ødelagt, så snart vi køber den. Det er et blandingsprodukt, som er opvarmet og derved ødelagt. (Det er virkelig et stort NO-GO herfra Helse-Else 😉 ) Her skal du prioritere en god økologisk kærnet smør. (eks. Naturmælk i blå pakke) Den er meget mere fast og tåler høj varme til al stegning. Den er endda med til at smøre huden indefra. Kokosolie er også en af de få olier der tåler høj varme og er god til al mad der skal steges længe og på høj varme.

Billige raffinerede olier kan give inflammation

De billige olier i de gennemsigtige plastikflaskerne i supermarkedet er også dårlige raffinerede fedtstoffer, som er ødelæggende for kroppen. De er behandlet så meget at smag er forsvundet, da den eksempelvis skal være smagsneutral. For at gøre en olie smagsneutral vil der blive brugt kemikalier til at “rense” olien.  Vælg hellere en god økologisk koldpresset olie og den koster 4 gange så meget, hvis ikke mere, men det er sundt og kroppen kan drage stor nytte af det. Der vil stadig være en højt indhold af gode sunde stoffer, vitaminer, mineraler, antioxidanter som beskytter vores celler.

Dårlige fedtstoffer vil skabe inflammation i kroppen og kan på sigt gøre os syge. Alle olier fra hørfrø, hampefrø, chiafrø, raps, solsikke, sesam tåler ikke opvarmning.

Måske du også vil læse “De kalder det flydende guld” for det er virkelig et hit for din krop! 😉

Kærligst Tina ?

Del på facebook
Del på linkedin

6 kommentarer til “Har du styr på fedtstofferne? Det er der i hvert fald god grund til…”

 1. Hej
  Jeg er begyndt at købe Smørbart fra Naturli. Er det et godt valg eller snyder den også lidt? Kan ikke helt selv gennemskue det 🙂

  1. Tina Lykkegaard

   Hej Louise, jeg er stadig mere til denne smør jeg skriver om i indlægget. Den er ikke behandlet på samme måde som andre. Derfor ser jeg stadig at det er det sundeste valg. Kh Tina

 2. Kære Tina.
  Vores familie er for længe siden også hoppet med på den hårde smør, som ungerne kalder den. Alle elsker smagen, men særligt ungerne er trætte af at den “ikke er smørbar”. Nu har Naturli lanceret et nyt produkt, nemlig Soya-smør (den med den sorte forside), som smager fint og er nemt at smøre på brød. Kan du mon fortælle mig, om den kommer ind under kategorien den gode smør eller om den, ligesom de andre smørbar produkter, er fyldt med dårlige/harske olier, som ikke er super for huden? På forhånd tak fra en smør-elsker
  Kh Mie

 3. Hej Tina 🙂 Efter dine indlæg er jeg også stoppet med at spise det “forkerte” smør, men hvad med den gule øko. fra Harmonie, er den god nok?

  1. Tina Lykkegaard

   Hej HS, hvor er du god. Jo umiddelbart og jeg køber den ogsåselv, hvis jeg ikke kan få den anden som stadig er min favorit. 🙂 Kh Tina

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *