Hvilke mælkesyrebakterier anbefaler jeg?

Fordøjelse_1-2mælkesyrebakterier hudproblemer forstoppelse

/Produkterne er sponsoreret efter eget valg, men indeholder ingen reklamelinks, men links så du kan se produktet/ 

Dette er nok mit favorit kosttilskud, fordi jeg selv har oplevet en markant bedring, men bestemt også fordi jeg gang på gang ser bedring hos mine klienter ved indtagelse af mælkesyrebakterier (det danske ord for probiotika). Jeg tænkte derfor jeg ville lave en lille guide omkring mine favoritter, hvorfor de er gode og hvordan de tages.

Hele 70-80 % af dit immunforsvar sidder i maven og det er derfor hamrende vigtigt, at din mave/fordøjelse fungerer som den skal. Jo bedre fordøjelse, jo bedre vil kroppen være til at bekæmpe bakterier, svamp, vira og irritationer i bla. huden. Har vi meget få gavnlige bakterier eller den forkerte sammensætning, vil de dårlige tage over, hvilket kan give mange gener. Immunforsvaret vil i den sammenhæng blive træt og har ikke de bedste vilkår til at udføre dens arbejde.

Jeg anbefaler mælkesyrebakterier til alle året rundt eller evt. blot som kur nogle gange om året eller indtagelse 2-3 gange om ugen året rundt. Gravide, ammende, ofte syge mennesker, stressede, folk med mentale/psykiske udfordringer og folk med hudproblemer kan tage det dagligt og/eller ugentligt efter min mening. Rotér gerne med nedenstående mærker for at få alle de gavnlige stammer, da hver stamme har forskellige effekter. (Altså køb en anden type af nedenstående end du gjorde sidst)

Pharma Nord Bio-tura
Små synkevenlige kapsler, der er lavet på en speciel fremstillingsmetode der gør, at de gavnlige bakterier overlever den lange vej ned i tarmene. Disse er suveræne på rejser eller til at tage med, da bakterierne godt kan holde til stuetemperatur. Tag 3 stk. dagligt.

NDS Probiotic Classic
Mælkesyrebakterier i pulverform. Her tager du 1 tsk. og rører op i (meget) afkølet kogt vand og venter 15 min. med at drikke det. Denne er god at starte med og specielt til dig der har mange bekymringer omkring tarmfloaren. Denne skal stå ved stuetemperatur. Jeg bruger og anbefaler den ofte som en start-kur, hvor man kan tage en bøtte færdig og så gå over til en anden.

Udo’s Choice High-Bifido
Et meget stærkt mælkesyrebakterie tilskud og er ideelt, som en ekstra kur eller til at booste tarmfloraen lidt ekstra. De skal opbevares på køl, men kan holde til kortere ophold ved stue temperatur. Tag 1 stk. dagligt. Disse er også rigtig gode som kur nogle gange om året.

Biosym Symbioflor +
Har en suveræn pris og længe været en af mine favoritter. Kapslerne er små og må gerne tages ud af kapslerne, hvis man ikke ønsker at synke kapslerne. Jeg synes denne er god til at vedligeholde. Tag 2-4 stk. dagligt.

Skal du starte op på et af følgende, så tag evt. halv dosis den første uge, da nogle kan oplever gener i starten, men det er kun et godt tegn, da de dårlige bakterier slåes i ihjel og de nye overtager styrringen. 🙂

Kærligst Tina

Pssst… Har du set e-bogen “Bliv fordøjelsesproblemer kvit“? Gør som hundredevis af andre og få de nyttige tips og guidelines!

Disclaimer: Lidt ærgerligt at dette er nødvendigt, men for en sikkerhedsskyld skal jeg sige, at jeg Tina Lykkegaard ikke kan stilles til ansvar for komplikationer ved brugen af disse råd hverken medicinsk eller juridisk. Dette er blot en anbefaling og ikke forpligtende. Sundhed kan være kompleks og det er dit ansvar, hvilken vej du vælger at gå. Er du i tvivl spørg din læge til råds.

Del på facebook
Del på linkedin

53 kommentarer til “Hvilke mælkesyrebakterier anbefaler jeg?”

 1. Kære Tina.
  Jeg har i de sidste 11 år døjet med diarre og mave smerter . Når det er værst må jeg tage imodium.
  Det er så generende i min hverdag, har du et godt råd til hvad der ville kunne hjælpe mig ?
  DBH …Ulla

  1. Tina Lykkegaard

   Hej Ulla, vil du ikke sende mig en mail så vil jeg gerne guide dig. Kh Tina

 2. Hej Tina. Tak for en god blog. Følger også med på Insta hver dag – elsker dine stories! Hvilke mælkesyrebakterier giver du Kalle og i hvilken mængde? Har børn på 3 og 4 år som ofte er syge. Tænker mælkesyrebakterier er et sted at starte, hvad mener du?

  1. Hej Pernille, jeg giver Kalle Udo’s choice som er i pulver, men mener de har tyggetabletter også. Det kan fås i helsekostbutikken eller matas (de skal være på køl). Jo, det er bestemt en god ide da store dele af immunforsvaret sidder i fordøjelsen. Kh Tina

 3. Hej Tina.
  Jeg har over en lang periode døjet med kvalme on/off samt nogle gange nogle anfald hvor jeg bliver virkelig dårlig, kaster op og nogle gange også får diarré. Lægen mener det er stress (føler mig virkelig ikke stresset), jeg tror ikke selv det er stress. Jeg vil gerne prøve at hjælpe min mave med lidt ekstra og hælder derfor til at prøve Udos som en kur, men er usikker på om det vil være det rigtige?

  1. Hej Anne, jeg ville også vælge Udo’s i 3 mdr. og derefter skifte til Biosym og tage dem mindst 6 mdr. Jeg synes det er en god tanke, for at se om det kan hjælpe dig. Jeg har selv været i samme situation for 5 års tid siden og det har hjulpet mig rigtig meget. Jeg forsøgte dog også at spise skønsomt med mange let tilberedte grøntsager og minimalt med brød og komælk. Kh Tina

 4. Hej Tina.

  Jeg er begyndt at tage Symbiorflot 2×2 dagligt for at komme uren hud i panden til livs. Jeg har været i gang i 1,5 uge, men oplever lige nu, at det bliver værre og mere end før. Er der en form for udrensning i gang og skal jeg holde den ud, eller er det et tegn på, at det ikke virker for mig?

  Bedste hilsner

  1. Hej Sara, det kan det sagtens være. Man siger ofte at de første 14 dage til 4 uger kan huden og kroppen generelt reagerer lidt på det. Det burde gå over og hvis det ikke gør tænker jeg umiddelbart at de ikke passer til din tarmflorasammensætning, så vil et andet mærke evt. være bedre. Kh Tina

 5. Hej Tina
  Jeg har kigget på at starte op på Biosym, men jeg har også set på Algomed Chlorella Vulgaris 250 mg, som Ditte Julie tager. Skal jeg vælge én af dem eller kan man tage begge slags?

 6. Mette Løngreen

  Hej Tina
  Hvilken er bedst til min søn på 9 år?
  Han har lige fået antibiotika.
  Hvornår er det gavnligt at give børn mælkesyrebakterier i det hele tager?
  Vh
  Mette

 7. Hej Tina. Jeg har irriteret tyktarm med kronisk forstoppelse. Jeg har haft det i ja 15 – 20 år. Jeg har bare lært at leve med det. Men jeg synes det blir værre og værre. Hvor skal jeg starte??? Jeg tager mælkesyre bakterier og husk.

  1. Hej Tanja, det er svært lge at svare på, da der er mange spørgsmål for mig at stille for at spore mig ind på din udfording. Jeg ville dog starte på den stærkeste fra Udo´s choice hvis du ikke har taget mælkesyrebakterier før. Tag dem i 5 mdr. derefter kan du tage biosym symbioflor. Jeg kan også varmt anbefale dig at overveje min e-bog om fordøjelsesproblemer. Kh Tina

  2. Ups Tanja, det gik for stærkt. Tag stadig udo’s choice selvom du tager da de er stærkest. Gør det i 3 mdr. Kh Tina

 8. Hej Tina. Jeg har irriteret tyktarm med kronisk forstoppelse, og har haft det i ja 15-20 år, jeg har bare ligesom lært at leve med det, men synes det blir værre og værre. Hvor skal jeg starte? Jeg er påbegyndt mælkesyre bakterier og husk for kort tid siden, uden den vilde virkning.

 9. Hej Tina . Jeg har i en uge taget symbioflor+ og har toiletbesøg × 5 nu om morgenen til stor gene. ??

  Mvh Pernille

  1. Tina Lykkegaard

   Kære Pernille, det lyder til at din mave lige skal vænne sig til dem, men jeg synes du skal trappe ned. Mon du tager 2 stk om aftenen eller? Typisk er det fordi de dårlige bakterier bliver overtaget af de gode, hvilket kan tage 14 dages tid. Det kan også være fordi din tarmflora ikke passer til symbioflor, men forsøg at trappe ned og se om det ikke bliver bedre. Kh Tina

 10. Hej Tina

  Tak for en inspirerende blok. Jeg har nu købt forskellige mælkesyrebakterier, og er startet ud med at tage 1 x UDO’S CHOICE® Super Adult fra 16 – 65 år. I morgen prøver jeg med 2 stk.
  Jeg tager dem om aftenen lige efter aftensmaden.

  Jeg overvejer, om det mon kunne være en fordel, at tage 1-2 biosym symbioflor+ om morgenen efter morgenmad. Og så tage 1 Udos om aftenen?

  Det er ca. halvdelen af den anbefalede dosis, af hver variant. Tænker at man så må få lidt forskellige bakterier, og indtagelsen bliver fordelt ud på døgnet.

  Hvad tænker du om ovenstående, god idé eller er det mon bare unødvendigt?

  Jeg har forøvrigt rosacea, primært på næsen.

  Venlig hilsen
  Jannie

 11. Hej Tina. Ved du om de er mælkefri? Solaray er så vidt jeg ved, men hvad med de andre? Jeg er laktoseintolerant. Mvh Birgitte

 12. Hej Tina!

  Hvilket mærke vil du anbefale at starte op med, når man er nybagt mor der ammer? Kh. Rikke

  1. Tina Lykkegaard

   Hej Rikke, så synes jeg symbioflor da det er en god basis mælkesyrebakterie. 🙂 Kh Tina

 13. Hej Tina. Jeg er pt. på en antibiotikakur mod akne, der varer to måneder. Skal jeg tage probiotikatilskud under antibiotikakuren eller vente til bagefter? Og hvilken slags vil du anbefale i dette tilfælde? Tak for svar 🙂 Vh Joan

  1. Tina Lykkegaard

   Hej Joan, helt sikkert begge dele. Du skal dog tage mælkesyrebakterierne forskudt på tre timer af antibiotikakuren. Jeg vil tage symbioflor nu og efter vælge en meget stærk som Udo´s choice high. Kh Tina

 14. Tak for rigtiggod info og anbefalinger. Mht. symbioflor; jeg har læst at det virker bedst indtager i forb. med mad. Hvad er dine er faringer om tidspunkt for indtagelse???

  1. Tina Lykkegaard

   Hej Carina, det er lidt forskelligt hvad folk mener. Jeg tager typisk 1-2 stk til min morgenmad og 1-2 stk. til natten da mælkesyrebakterierne også “arbejder” godt om natten. Kh Tina

 15. Hej Tina,
  Tak for en spændende oversigt.
  Har du nogle råd til, hvordan man kan vurdere, om der er tale om en ‘opstarts reaktion’ eller om, det valgte produkt ikke passer til én 🙂
  Jeg købte for noget tid siden Solaray multidhopilus 24. Jeg tog dem knap en uge, og oplevede på den ene side at jeg fik et energiboost, men samtidig at jeg blev mere og mere utilpas (oppustet mave, uregelmæssige toiletbesøg og en generel følelse at at være lidt ved siden af mig selv). Jeg har desuden fået at vide, at man skal købe de produkter, der står på køl – men det virker ti, at der er forskellige holdninger til det?

  1. Tina Lykkegaard

   Hej Camilla, jeg selv reagerer faktisk også på overnævnte så derfor har jeg ikke taget den med, selvom jeg er vild med Solaray i meget andet. Du kan dog godt reagerer i 14 dages tid, fordi de dårlige bakterier bliver slået ihjel. Når dit glas er tomt ville jeg nok alligevel prøve en anden og se om det ikke er bedre. Jeg vil helst have dem på køl, men det er desværre ikke altid muligt. Kh Tina

 16. Hej Tina😊.
  Tak for et godt og meget brugbart indlæg.
  Jeg er gravid i uge 30 og påtænker at starte med at tage mælkesyrebakterier frem til fødsel. Er der et særligt mærke der er bedre til gravide end andre? Eller kan alle de ovenstående mærker benyttes af gravide. Jeg er mest til kapsler/piller af praktiske årsager.
  Mvh. Nanna

  1. Tina Lykkegaard

   Hej Nanna, jeg vil helt sikkert tage Udo´s choice da de er stærkest. Dem er jeg netop selv startet op på, for at booste systemet inden fødslen. Kh Tina

 17. Hej Tina!
  Tak for mange spændende indlæg. Jeg bøvler både med min hud og med for hård mave – jeg tager husk, og det hjælper, men probiotika er måske også en idé. Jeg tog pulver-i-vand-modellen en enkelt gang, da jeg var på besøg hos min bror, som har det – men da synes jeg, at jeg fik mere hård mave? Kan det passe?

 18. Hej Tina.
  Jeg har selvfølgelig lige været på apoteket for at købe mælkesyrebakterier for så at komme hjem og opdage dit dejligt overskuelige indlæg. Jeg har købt dem der hedder ‘lactocare plus’, kender du noget til dem?
  Jeg har gennem et par uger lidt af en meget urolig mave, hvor jeg oplever at skulle på toilettet omkring 3-5 gange hver morgen, og at jeg har luft i maven om aftenen. Da den pakke jeg har købt nu, kun er for en kort periode, kunne jeg godt tænke mig at høre, om du kan anbefale en af de andre til bagefter? Min mave er normalt slet ikke så urolig som nu, men har altid været lidt sart. Derudover døjer jeg også med mildere hudproblemer. Jeg er forståelig over for, at du prøver at undgå alt for personlige råd her på bloggen, men jeg håber nu alligevel, at du vil dele dine tanker med mig 🙂

  1. Kære M.A, TAK for din søde kommentar. Jeg beskæftiger mig faktisk ikke rigtig med apotekets mærker, både fordi jeg ikke har erfaring med deres produkter og at jeg ønsker at det skal være den bedste kvalitet, som jeg synes Helsekosten forhandler. Jeg synes bestemt du skal vælge Biosym’s symbioflor efterfølgende, fordi de passer til mange maver. De andre er lidt stærkere eller har andre fordele, men som du beskriver det, vil jeg tage de “gængse”. Pas på med for meget sukker, kaffe, komælk’s produkter samt brød/pasta de kommende dage og lav evt. smoothies for at få ro på maven og spis let tilberedte grøntsager. Skriv endelig, hvis det ikke var svar nok. Kh Tina

  1. Hej Tina, så vil jeg helt sikkert anbefale Biosym’s symbioflor, da de “passer” til rigtig mange. Kh Tina

  1. Tina Lykkegaard

   Hej Marie, de er skam også rigtig gode og et godt mærke. De passer desværre ikke til mig, så derfor har jeg dem ikke med, men jeg ved der er mange der er rigtig glade for dem. Kh Tina

 19. Hej Tina
  Jeg bliver lidt forvirret når du i den indledende tekst skriver at det anbefales at tage mælkseyre bakterier 2-3 gange ugentligt hvis det er på daglig brug. Men under de enkelte skriver du flere stk. dagligt. Måske har jeg misforstået det? 🙂
  Og lige en anden ting, hvordan har du det med Solaray Multidophilus? Jeg har den nemlig lige nu efter både at have været igennem biozym og Pharmanord. Jeg er egentlig meget glad for den 🙂

 20. Hej Tina – tusind tak for et godt indlæg!
  Jeg døjer med tør hud og atopisk eksem, og vil nu starte med fiskeolie (jeg har købt biosym Epa-gla+ da jeg også skal have omega 6)
  Og dertil tænkte jeg at supplere med mælkesyrebakterier. Foreslår du at jeg starter med NDS og derefter biosym?
  Jeg har lige fundet ud af at jeg er gravid også, så det skal gerne være noget man kan tage i graviditeten. Og sidste graviditet døjede jeg meget med hård mave?
  God weekend! Mvh MM

  1. Tina Lykkegaard

   Hej Mm, Super godt valg. Du har helt ret, tag NDS først og derefter Biosym’s som begge kan tages under graviditet. Du skal op på en god portion kapsler for at få den ønskede effekt og gerne omkring 4-6 kapsler om dagen, DOG anbefales større mængder kæmpenatlysolie IKKE til gravide, så hold dig til det anbefalede på bøtten og suppler evt. med ekstra fiskeolie. Stort tillykke med graviditeten. Kh Tina

 21. Lotte Østergaard

  Hej Tina
  Tak for en rigtig god oversigt over bakterierne. Jeg tænker at prøve en probiotika kur fordi jeg har en kombination af en let form for rosacia og det der hedder skæleksem. Jeg kunne jo prøve Udos choice m. 12,5 mia. bakterier om dagen, men der er også en kraftigere udgave med 60 mia. om dagen. Hvad tror du er bedst? Jeg tager også B-vitamin og biotin samt urtekapsler der hedder Silky beauty fra Berthelsen, samt fiskeolie. (Synes ikke det rigtig gør huden bedre dog) Er der mon andet, der kunne gavne? Jeg har også en meget (!) lav stress-tærskel, som jeg håber probiotikaen måske også vil hjælpe på, da ubalance i tarmsystemet jo også kan medføre psykisk ubalance. Tak 🙂 Vh Lotte

  1. Tina Lykkegaard

   Hej Lotte, velbekomme. Dejligt det kan bruges. Jeg er ret påpasselig med at anbefale kosttilskud individuelt her på bloggen, da det afhænger af så mange faktorer, hvilke der passer dig bedst. Dog ville jeg starte med 12.5 mia. primært for at se, hvordan din mave reagere. Nogle kan godt reagere med luft i maven, gener og ubehag, men det går over, når de “kedelige” bakterier har forladt systemet. Du har helt sikkert ret i at mælkesyrebakterier er en rigtig god ide for at stabilisere maven, hvilket har forbindelse til hjernen. God ide. Husk at din fiskeolie skal være af højeste kvalitet. Jeg udkommer forhåbentligt med en e-bog om den sensitive (også rosacea) hud i start september. Kh Tina

  2. Tak for dit svar. Ja der er altid mange faktorer, så jeg forstår din forsigtighed. Jeg så engang en dokumentat på Dr2 hvor de undersøgte fiskeolier og analyser viste at bl.a. Matas’ fiskeolie lå i top, så den bruger jeg. Jeg vil gerne lige høre dig om probiotika er noget man normalt bare bliver ved med at bruge, eller om jeg fx skal prøve i et halvt år og så stoppe? Er det noget man fortsat har brug for eller stabiliserer maven sig så den kan klare det selv? Jeg kan ikke finde noget på nettet om dette. Spændende med e-bogen, jeg kan måske skrive mig op herinde? Kh Lotte

  3. Tina Lykkegaard

   Det er faktisk lidt forskelligt hvad man anbefaler, men jeg er af den overbevisning at det skal tages året rundt. Måske ikke hver dag, men nogle gange i ugen eller som en kur nogle gange om året. Vores fordøjelsessystemet er ofte under pres af flere årsager, så jeg tager det selv nogle gange i ugen og/eller hver dag. Du kan jo godt holde pause, for at se hvordan maven har det med/uden mælkesyrebakterierne. Jeg har desværre ikke en liste som du kan skrive dig på, men jeg kommer til at reklamere for den både her og på instagram, så mon ikke du ser den. 🙂 Kh Tina

 22. Hej Tina, jeg var på en antibiotika kur for 1,5 år siden, var på den i ca 4 uger så stoppede jeg, det var en ret heftig kur og siden har jeg haft oppustet mave, måske også lidt træg mave, men jeg går på toilettet hver dag og det ser pænt ud. Men jeg er træt af at være oppustet og have ondt af al den luft og det er som om jeg ikke kommer af med luften. Så jeg tænkte jeg vil prøve at genopret min tarm flora, hvad vil du anbefale. ?

  1. Tina Lykkegaard

   Hej Susanne, rigtig god ide! Tarmfloraen har helt sikkert ændret sig og det kan være en super ide lige at give den lidt ekstra kærlighed. Jeg synes du skal starte op på Udo’s choice som jeg har linket til og tage den i et par mdr. derefter kan du tage Biosym’s symbioflor til dagligt. Jeg ville tage det i 6-9 mdr. for at optimerer tarmfloraen helt optimalt. Fermenteret fødevare samt kombucha drikke og også en gode ide. Kh Tina

 23. hvilke flydende mælkesyrebakterier ville du anbefale, min datter kan slet ikke have piller i sin mund

  1. Tina Lykkegaard

   Hej Trine. Så synes jeg du skal vælge NDS eller Udo’s choice som er i pulverform, som røres op i vand. De er super gode! Kh Tina

 24. Hej Tina.
  Tak for fantastisk blog.
  Min datter på 6 år har temmelig meget børneeksem og hun har igennem de sidste 3 måneder fået NDS panda hver aften før sengetid og fiskeolie til børn i form af små fisk.
  Er det det rigtige at gøre og er der evt mere/andet der kunne hjælpe??
  Kh Rikke

  1. Tina Lykkegaard

   Hej Rikke. Tak for de søde ord. Super at du giver hende mælkesyrebakterier samt fiskeolie. Jeg synes du skal vælge Nordic naturals omega 3 (den almindelige) næste gang. Den giver meget mere end de små fisk. Giv hende 1/2-1 tsk. hver dag. Den smager let af citron og ikke af fisk. Komælk samt gluten reagerer rigtig mange på ved eksem. Specielt komælk vil jeg anbefale dig at holde en pause med eller minimere kraftigt. Du kan evt. blande din egen kropsbalm til hende fra min opskrift hos naturligolie.dk som netop er lavet til eksem og meget tør hud. Du kan se den her: http://naturligolie.dk/har-du-ikke-paa-blande-din-egen-kropsbalm/ Brug den gerne 1-2 gange dagligt. Kh Tina

 25. Hej Tina
  Kunne du lave et indlæg om hvornår det er bedst at tage de forskellige vitaminer og mineraler… Herhjemme tager vi multivitamin, vitex, fiskeolie, d-vitamin, mælkesyrebakterie, c-vitamin og magnesium

  1. Tina Lykkegaard

   Hej Trine. Ja det kunne jeg bestemt også gøre, selvom der er forskellige forholdsregler i forhold til hvilke tilskud det er. Tag gerne vitex på tom mave om morgenen 20 min. inden morgenmad. Kan du vil det også være godt at tage fiskeolie på tom mave, men det kan kræve at du vender dig til dig. De andre kan du tage sammen med et måltid, dog er magnesium bedst til natten. Kh Tina

 26. Lige det overblik jeg manglede for at komme i gang!:-)

  Så for en nybegynder og til at starte op med der anbefaler du Biosym Symbioflor + ?

  Jeg har ellers været på udgik efter Pharma Nord Bio-tura, men har fået oplyst i Matas, at de udgår og derfor ikke længere kan købes.

  Tak for en rigtig godt info indlæg:-)

  1. Tina Lykkegaard

   Hej Cecilie. Jeg har netop skrevet til min kontakt med Pharma Nord for det har jeg bestemt ikke hørt noget om. Pharma Nord er også rigtig gode at starte med, fordi deres fremstillingsmetode er speciel og du sikre dig de gode bakterier i tarmene, hvor jeg synes biosym er suveræn at vedligeholde med. Der er dog ikke noget rigtig og forkert i forhold til hvilken du tager, da du blot næste gang vælger en anden. Du hører lige fra mig! Kh Tina

  2. Tina Lykkegaard

   Hej igen Cecilie. Pharma Nord har ingen planer om at Bio-tura skal udgå, så det er ikke rigtig hvad matas damen fortalte dig. Kh Tina

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

HAR DU SET TRUE GUM TYGGEGUMMI UDEN PLASTIK?