Derfor skal du IKKE spise glutenfrie produkter (+ en nem opskrift)

glutenfrie boller

/Indlægget indeholder et affiliatelink, hvilket betyder at jeg får en lille kommision, hvis du køber det online gennem disse links. Tak fordi du læser med og støtter mit arbejde!/ 

Argh… sikke en overskrift og inden du falder af stolen, så mener jeg her færdiglavede glutenfrieprodukter. Der er så mange gode muligheder for at undgå gluten, men der er virkelig også mange skod produkter på markedet. De færdiglavede glutenfri produkter indeholder rigtig ofte dårlig salt, dårlig fedtstof, sukker og manglende fibre. Det er altså heller ikke sundt- tværtimod. De manglende fibre kan også gøre en træg og reaktiv fordøjelse endnu værre, så bag allerhelst dit brød selv eller vælg naturlig glutenfrie produkter. De naturlige glutenfrie varianter er eksempelvis fuldkornsrismel, boghvedemel, quoinamel, sorghumel, teffmel, fuldkornsmajsmel, *havremel, ærtemel, kokosfibermel og meget andet.

*hvis 100 % glutenfri skal det være glutenfri havregryn/havremel.

I dag bagte jeg disse italienske krydder boller og de blev suveræn gode. Masser af smag og minder meget om almindeligt brød! 🙂

Opskriften giver 10 stk.

50 gr. glutenfri havregryn (almindelige hvis du tåler det)
50 gr. glutenfri havegryn blendet til mel (almindelige hvis du tåler det)
100 gr. fuldkorns rismel
2 spsk. HUSK/loppefrøskaller 
4 dl. vand
1 spsk. kokossukker
1 tsk. havsalt 
1 spsk. olivenolie
1 tsk. tørgær
2 tsk. oregano
1 tsk. basilikum

Bland vand og HUSK sammen, så det bliver en let gelé. Det tager ca. 5 min. Blend halvdelen af havregrynene til mel. Derefter kommer du alle andre ingredienser i og rører det godt sammen. Stil dejen til hævning et lunt sted en times tid eller stil dejen på køl i en skål med låg natten over eller mindst 6 timer.

glutenfrie boller

glutenfri boller

Form 10 stk. boller eller flutes på en bageplade og lad dem efterhæve 10 min. hvis de har stået på køl på bagepladen. Jeg former dem med en ske, så jeg ikke presser luften ud af dejen. Kom dem i ovnen ved 200 grader i 15 min og skru derefter ned på 180 gr. i 15 min.

Kærligts Tina

Pssst.. Har du set min nye e-bog “Bliv fordøjelsesproblemer kvit“? En e-bog på 41 sider, som hjælper dig til at komme på rette vej igen. Det nemlig ikke for sent og der er faktisk noget du kan gøre 🙂

Fordøjelse_1-2

Del på facebook
Del på linkedin

8 kommentarer til “Derfor skal du IKKE spise glutenfrie produkter (+ en nem opskrift)”

  1. Åhhhhh hold nu op!!!!
    Selvfølgelig skal man værekritisk i forhold til al convenience-food, som supermarkedet i højere og grad fylder hylderne med. Men det du skriver er en helt absurd generalisering.

    Jeg er en af de mange, der helst laver alt fra bunden, og eksperimenterer. Men jeg er ikke hellig,

    Skal det en gang imellem gå hurtigt -i sommerhuset – eller trænger man til variation i for de 117 andre retter, så findes der også udmærkede produkter på hylderne, fx økologisk rød linsepasta fra TummYummy – som indeholder økologisk linse mel – og dermed højt protein- og fiberniveau.

    Endelig er det som med al mad, det afgørende er bundlinien – totalsammensætningen.

    1. Tina Lykkegaard

      Hej Jette, tak for din kommentar. Lige for at forsvare mig selv er indlægget flere år gammelt og heldigvis bliver produkterne hele tiden bedre og bedre. Jeg har dog stadig en del følgere/klienter der tror at eks. frost glutenfrie produkter med hvedestivelse er bedre end almindeligt brød og det mener jeg ikke de er. Det handler jo om at tjekke ingredienslisten, men det er ikke alle der ved hvad de skal kigge efter eller gå efter. Jeg vil dog gerne tjekke indlægget igennem og se om der bør være nogle rettelser nu hvor tiden (heldigvis) ændre sig. Kh Tina

  2. Jeg så en opskrift med 1,5 liter vand,
    Hvor man blander en skrællet blendet agurk i og evt lidt citron, mynte og chai frø. Og så drikker det istedet for alm. Vand.
    Jeg tænkte at du måske kendte lidt til det, og vidste om det rent faktisk var at foretrække frem for alm. Vand. ?

  3. Hej Tina,
    Er for nylig stødt på agurkevand. Er det noget du har erfaring med og kan anbefale?
    Mvh Carina

    1. Tina Lykkegaard

      Hej Carina. Er det som friskpresset (slowjuice) agurk? Eller hvordan? Frisk presset agurk er fantastisk, men er det opvarmet og behandlet går meget af det gode af det. Kh Tina

    1. Tina Lykkegaard

      Hej Line. Jo det kan du godt. Jeg mener det vejer mindre end almindeligt. Jeg mener du skal bruge 3 spsk. til 4 dl. vand. Er massen tyk gele agtig skal du bruge lidt mere vand. Kh Tina

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *