De bedste (glutenfrie) koldhævede boller

glutenfri koldhævede boller

I går lavede jeg en nem almindelig glutenfri dej til boller, som jeg håbede på kunne blive til koldhævede boller. De blev over alt forventning og min bedste bolleopskrift hidtil. Det giver bollerne en meget mere almindelig “brød” smag 🙂 Så selvom du ikke lever glutenfrit, så er disse boller et godt alternativ til almindelig brød. Det vil din mave helt sikkert synes godt om og med det høje indhold af havegryn er det også gode fibre i bollerne.

Opskriften på glutenfrie boller (giver ca. 10 stk)

50 gr. glutenfri havregryn (almindelige hvis du tåler det)
60 gr. glutenfri havegryn blendet til mel (almindelige hvis du tåler det)
120 gr. Fuldkorns rismel
1/2 dl. græskarkerner
2 spsk. HUSK/loppefrøskaller
4 dl. vand
1 spsk. kokossukker
1 tsk. havsalt 
1 spsk. olivenolie
1 tsk. tørgær

Nemme (glutenfrie) koldhævede boller

Bland vand og HUSK sammen, så det bliver en let gelé. Det tager ca. 5 min. Blend halvdelen af havregrynene til mel. Derefter kommer du alle andre ingredienser i og rører det godt sammen. Stil dejen på køl i en skål med låg natten over eller mindst 6 timer.

Dagen efter former du 10 stk. boller på en bageplade og lad dem efterhæve 10 min. på bagepladen. Kom dem i ovnen i 30 min. ved 200 grader.

Det giver den bedste brød-oplevelse 😉

God søndag.

Kærligst Tina

Del på facebook
Del på linkedin

21 kommentarer til “De bedste (glutenfrie) koldhævede boller”

 1. Jeg har nu flere gange prøvet at bage efter din opskrift. Jeg oplever, at bollerne smager lækkert og bliver dejligt sprøde, men de flyder fuldstændig ud på pladen og bliver utroligt flade. Det virker ikke som om, de rigtigt hæver og de ser ikke ud som dine på billedet.

  1. Tina Lykkegaard

   Det var da mærkeliget. Jeg har bagt dem mange gange uden problemer. Hvilken gær bruger du? Jeg oplever det bedste resultat med den tørgær jeg linker til. Kh Tina

 2. Hej Tina

  Hvad kan jeg erstatte rismelet med? Har du forsøgt dig med andre typer glutenfri mel her? Synes generelt smagen af rismel kommer til at dominere meget når man bager med den.

  Mvh Nanna

  1. Tina Lykkegaard

   Hej Nanna, jeg synes denne kombi giver mere havre smag end ris, men jeg har også brugt boghvede og hirse, men deres smag er langt mere dominerende synes jeg. Dog kunne man godt tage 100 gr. havre, 50 gr. ris og 50 gr. boghvede tænker jeg. Bare det er 200 gr. mel i alt. Kh Tina

  1. Tina Lykkegaard

   Hej Tina. Jeg har selv tænkt på at bruge boghvedegryn, speltflager (ikke glutenfri) og quinoa gryn, men jeg har ikke fået det testet. Jeg ville dog nok både bruge boghvedegryn samt quinoa sammen, hvis valget faldet på dem.Kh Tina

 3. Hej Tina.

  Jeg har lige lavet dejen i går, og har formet bollerne nu her. Men forstår ikke hvordan du kan få til 10 boller? Jeg har kun til 5 stk. Og er det meningen, at dejen slet ikke hæver overhovedet? Har gjort præcis som du skriver.

  Mvh. Sofie

  1. Tina Lykkegaard

   Hej Sofie. Ja dejen skal hæve, men det er ikke meget den hæver, men det bliver mere luftig. Har du mon brugt samme tørgær som jeg? Kh Tina

 4. Hej Tina, jeg har lige prøvet at lave dem her til morgen – de smager virkelig godt, men synes de var noget klistret i midten?! Har du oplevet det? (Ved nemig ikke helt om det er min ovn der er noget galt med

  1. Tina Lykkegaard

   Hej Trine. De skal have ret lang tid i ovnen måske længere end 30 min. i din ovn. Derrudover er det som om de lige skal sætte sig når de kommer ud af ovnen og er derfor bedst når de er lune og ikke varme. Håber du har mod til at prøve igen. 😉 Kh Tina

  2. Jeg er ved at prøve med en del mere mel. Jeg synes nemlig også de er temmelig klistrede til trods for at jeg har givet dem ekstra tid og ventet til de var helt kolde. De andre glutenfri opskrifter jeg har siger 400 gram mel til en halv liter vand, så det er jeg ved at prøve nu.

  3. Det er lidt mystisk, for jeg bager dem så tit selv og her er ingenting, men prøv endelig med lidt mere mel og se om det ikke fungerer fint 🙂 Kh Tina

  1. Tina Lykkegaard

   Hej Ann. Kokossukker påvirker slet ikke vores blodsukker i samme grad som almindeligt sukker. Kh Tina

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *