Nemme glutenfri boller på ingen tid

(Nemme glutenfri boller med havre- og rismel)
(Nemme glutenfri boller med havre- og rismel)

Jeg har i længere tid forsøgt mig med at bage glutenfri boller, som er nemme, men som også smager af “rigtig” brød. Det er gået galt et utal af gange, men nu har jeg endelig knækket koden ved hjælp af en sød ekspedient i Sundhedskost her i Aarhus. De er utrolig nemme og tager ingen tid at lave. De er både sprøde udenpå og luftige indeni.

Opskrift på 10 stk:

*150 gr. Havremel (Havregryn blendes til mel)
120 gr. Fuldkorns rismel
1/2 dl. hørfrø (Ligges i blød i 10 min. i koldt vand)
2 spsk. HUSK/ 1 spsk. Fiber HUSK
2 tsk. bagepulver
1 spsk. Honning/kokossukker
1 tsk.  Urtesalt
4 1/2 dl. vand

*Havregryn er i sig selv glutenfri, men de bliver produceret sammen med glutenholdige sorter og derfor kan der spores gluten i almindelige havregryn. Det er dog meget lidt og tåles som ofte ved intolerance overfor gluten, men IKKE ved gluten allergi!

Tænd ovnen på 220 grader og start med at komme HUSK sammen med vandet og lad det stå 5-10 min. til det begynder at blive en gelé. Det samme gør du med hørfrø i en anden skål. De skal dækkes til med koldt vand, som du sier fra når hørfrøene hældes i dejen. Blend derefter havregryn til fint mel og kom det i gelé massen. Kom så resten af ingredienserne i og pisk det godt sammen med et piskeris.

Bollerne kommes på en bageplade med en ske og gerne lige inden de kommer i ovnen, for ellers bliver bollerne flade. De skal bages 220 grader varmluft i 30-35 min. men hold øje med dem, da det er noget længere tid end almindelige boller.

Toppet med den lækre avokadomos som du finder opskriften på HER!

Kærligst Tina

/Indlægget indeholder affiliate links/

(Nemme glutenfri boller med havre- og rismel)
(Nemme glutenfri boller med havre- og rismel)
(Cremet avokadomos med spinat)
(Cremet avokadomos med spinat)
Del på facebook
Del på linkedin

17 kommentarer til “Nemme glutenfri boller på ingen tid”

  1. Malena Andersen

    Hej. Dejligt med en nem hurtigt opskrift – brugte dog Agavesirup istedet for honning, da vi ik bruger honning – kan det have været med til at gøre dejen mere tynd? Eller fordi min dej stod for længe efter at den var rørt sammen inden den kom i ovnen? Min dej nærmest dryppede af skeen, da bollerne skulle på pladen – og fulgte ellers opskriften… Så bollerne er blevet meget flade…

    1. Tina Lykkegaard

      Hej Malena, årh nej. Det lyder ikke godt. Hmm, jeg får tjekket opskriften igennem igen, for det virker mærkeligt. Jeg har lige sat havremelet lidt op, men det er ikke det der gør det. Brugte du loppefrøskaller? Kh Tina

  2. Hej Tina,
    Hvis man ikke kan tåle hørfrø, kan man så blot bruge lidt ekstra havremel eller er der dem der er med til at give fylde og luft? Bh Pernille

  3. Hej Tina! Jeg har simpelthen bagt disse fantastiske boller SÅ mange gange den sidste måneds tid, efter at jeg er i gang med en glutefri kostændring. Wow, hvor er de gode! Jeg blander skønne glutenfri melsorter i et væk, men rammr altid de 240g. Det kan anbefales (jeg sørger dog som regel for, at i alle fald halvdelen af melet er havremel, som din opskrift foreskriver). Jeg kom til at tænke på, om man kan udskifte hørfrøene med chiafrø? Har du nogen erfaring med dette? Og hvis ja, skal chiafrøene så også sættes i blød inden? På forhånd tak – og tak for en SKØN omskrift! 🙂

    1. Tina Lykkegaard

      Hej Lilly – jubiii! Hvor er du bare god. Fedt med de mange typer mel. Det vil jeg huske. Ja, jeg har forsøgt med chiafrø, men det gik helt galt. Så de skal opblødes inden, men jeg synes de suger ret meget og åbenbart mere end hørfrø. Kh Tina

  4. Hej TIna,
    De lyder og ser super dejlige ud. Jeg har prøvet nu, men har en ovn som mest af alt braender ting når det er på varmluft. Så nu er de MEGET mørke, men klisteret indeni, så jeg tør ikke give dem mere. Ville du prøve at skrue ned for varmluft eller prøve med alm ovn og i så fald, hvor lang tid og varmegrader?
    Tusind tak og hilsen
    Christina

    1. Tina Lykkegaard

      Kære Christina, øv øv. De skal have høj varme, så start evt. på varmluft i 10 min. ved 210 grader og tag derefter almindelig ovn i 20-25 min. ved 185 grader. Det kommer desværre meget an på ovnen, men håber det lykkedes dig i andet forsøg. knus fra Tina

  5. Tina Lykkegaard

    Hej Kate Marie. Øv hvor træls. Nej jeg tænker ikke det kan være citronsaftens skyld (ja hvis det var rigtig meget?). Mon du lod loppefrøskaller suge væsken inden du blandede de resterende ingredienser i? Eller blev de ikke bagt nok, for glutenfri boller skal have noget længere tid i ovnen og er bedst lune og ikke varme, så er de for svampet/klistret.
    Kh Tina

    1. De har nemlig desværre ikke fået nok. De fik 40 minutter, men som du skriver er det jo alt efter ovn og prøver lige give dem 5 minutter mere næste gang og håber på de bliver noget bedre 😉 Tak ;)))

  6. Kære Tina.

    Jeg har lige prøvet bage disse boller, men noget må være gået galt, de er bestemt ikke blevet som dine.

    Jeg rørte bare dejen godt sammen, er det nødvendigt det bliver pisket med piskeris?

    Jeg kom saften fra en citron i dejen, da jeg havde hørt at det neutralisere bagepulveret (syre/base), men kan det være et problem for resultatet mon?

    De bedste søndagshilsner fra
    Kate Marie

    1. Tina Lykkegaard

      Jeg bruger faktisk piskeris til at starte med for, at det ikke giver klumper fra loppefrøskallerne. Kh Tina

    2. Det kan være at det er der det er gået galt, for der rørte jeg bare let sammen 😉 Prøver med piskeris næste gang. Tak for lynhurtig respons Tina 😉

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Grundet Covid-19 kan der være længere leveringstid, da vi er mindre bemanding i beautygaragen